Artikelbild från tecknar-Olle (härlig satir, värd att besöka)Sjösportens samarbetsdelegation 2008VAR BEHÖVS SAMHÄLLETS RESURSER BÄST ?

Det begås fler brott och värre brott i Göteborg över en enda helg, än det begås i hela Bohusläns skärgård under hela sommaren. Samma förhållande gäller i Stockholm i förhållande till Stockholms skärgård.


Kolla här – hur mycket brott klaras upp där du bor? Men för detta bevisligen harmlösa glas vin på sjön finns det minsann resurser, för detta glas jagar två (2) poliskårer på sjön, men då handlar det om nykterhetspolitik!Expressen/KVP: 108 olösta mord, bara i Skåne.
 Mördaren kom undan.


94% av brotten klaras inte upp.


Här en sida som visar den katastrofala uppklarnings % av brotten.


AFTONBLADET: EXPLOSION AV HEROIN I STOCKHOLM


DAGBLADET SUNDSVALL: DROGERNA SKÖRDAR ALLT FLER UNGA DÖDSOFFER

– Det är nästan så att det har blivit hemleverans på heroin, säger Fredrik Näslund, chef på narkotikaroteln vid länskriminalen i Stockholm.


MITT I BROMMA: CANNABISMISSBRUKET BLAND UNGA HAR ÖKAT EXPLOSIONSARTAT


TV4a PLAY: KNARKET FLÖDER FRITT I SKOLOR


 

DN granskar Polisen och den organiserade brottsligheten

”Polisen behöver hjälp mot den grova brottsligheten”
Brottsligheten drabbar privatpersoner, företag och samhällsinstitutioner. De kriminella individerna skapar ett parallellt samhälle, undviker att betala skatt och parasiterar på välfärden. Den organiserade brottsligheten är ekonomiskt skadlig, men framför allt är den ett hot mot människor som kommer i dess väg.


 Vilket problem ska de lösa?Bara ett inbrott blev löst av 98st
Sjöfyllerianmälningarna har tredubblats sedan lagen skärptes förra året. Nu hårdsatsar sjöpolisen i Göteborg för att komma åt ännu fler.
Sjöpolisen Carina Linderoth viker resolut gasreglaget framåt. Två motorer på sammanlagt drygt 1 200 hästkrafter mullrar igång någonstans akterut. (Ca 200L/tim)
Offren larmar men ingen kommer.

– Polisen måste använda sina resurser på ett bättre sätt, säger Jerzy Sarnecki.


År efter år i media : ”de kriminella gängen växer, vinner mark, expanderar”.
DN.se Januari 2013

Göteborgs Stads nyhetstidning Oktober 2002.
Kriminella gäng – ett växande problem

Sydsvenskan April 2008. Gängen växer sig starkare. osv osv.Polisen struntade i 157 larm

Polisen rycker inte ut på alla larm eftersom de saknar tillräckligt med personal. Under det första halvåret i år struntade polisen i 157 larm i Kalmar län. Bland annat kom ingen patrull när en bussförare blev beskjuten.
– Det är klart att om någon ligger och skjuter på bussar och bilar och man inte har en polisbil tillgänglig, då  undrar man vad som behövs för att det ska komma en polisbil.11.09.26   Ett dygn av brott – så fall löser polisen.

Ett dygn, 848 anmälda brott – men endast en bråkdel av anmälningarna leder till något straff. DN har granskat vad som hänt med samtliga polisanmälningar under en dag i Stockholm – ett år senare. Saxat ur artikeln:

Över en tredjedel av anmälningarna, 325 stycken, avslutades redan samma dag. Ett drygt år senare har ytterligare 417 polisanmälningar hamnat i högen över fall som inte gav något resultat.


Ring igen när du har avlidit.

169 larm om bråk och 106 larm om rattfylleri återfinns också på skippa-listan. 10 fall av pågående misshandel ignorerades.
Och mest upprörande är den busschaufför som inte fick någon polispatrull till platsen – trots att han blev beskjuten. Två andra fall av rapporterad skottlossning prioriterades också bort. Polisen skyller på resurs- och personalbrist.SVD : Tullen bantas. Tullverket: Det är nästan riskfritt att ta in ett vapen i Sverige. – Blir du tagen har du maximal otur.

 Hur hindrar ni illegal smuggling utan tullinspektörer i tjänst nattetid?

– Noll personer är inte alls bra, det kan jag säga direkt. Men vi måste mätta mun efter matsäck.

 


Polisen måste strunta i larm.
Kör rattfull, stjäl eller slå ner någon och spring därifrån. I en stor del av Sverige kan man göra så i lugn och roAnledningen till jakten från denna brottsbekämpande resurs var att man ville tala om för pojkarna att om 1 timme måste de ha lanternföring.
Med den stora patrullbåten brakade de rätt igenom ett område med badande och in i småbåtshamn mellan 2 pirar.


Prof Mats Edenius vid Uppsala Universitet kritiserar promillelagen:

Saxat: – Tekniken sätter inte några gränser. Tvärt om. Berörda myndigheter och vissa politiker har redan ställts krav på ökade befogenheter och ökad omfattning av den nya lagen. Integritet, ansvar och eget omdöme åsidosätts. Alla och allt ska stoppas.

Varför krävs inte en lag på t ex utandningsprov på badstränder?
Eller varför föreslås inte utandningsprov på t ex Medborgarplatsen nattetid då många alkoholrelaterade olyckor och slagsmål sker?


Övrigt: Aftonbladets artikelserie om ”pinn-plockning” d.v.s blåskontroller. ”Polisen jagar pinnar-skurkar kommer undan”.

Bild på måltidsdryck-kontrollanterna. Vilket problem ska dessa enorma resurser lösa? GP /Peter Hjörne


SjörättsInstitutet: -Samhällsbelastning och styrd livsföring. Sjölagen innehåller 437 paragrafer. Av dessa handlar två om sjöfylleri. Dessa två paragrafer upptar den helt övervägande delen av de sjörättsavgöranden som Sjörättsinstitutet årligen får in från domstolarna: för det förlidna året var det cirka 116 domar om sjöfylleri mot 40 om andra sjörättsfrågor inklusive sådana som ligger utanför sjölagen. Bilden befästs av andra iakttagare, och det verkar uppenbart att såväl våra domstolar som polisen, kustbevakningen, åklagarmyndigheterna och inte minst de åtalade själva måste lägga ner orimligt mycket tid och arbete på dessa ur risk- och skadesynpunkt mestadels harmlösa förseelser. Någon motsvarighet till denna ansamling av struntmål har vi inte sett på något annat rättsområde och inte heller i något annat lands sjörätt.


 

13.09.19  Sveriges polis är i kris

Trots att polisen fått hundratals extra miljoner för att blir mer synliga och lösa fler brott, gick utvecklingen åt rakt motsatt håll. Allt fler poliser löste allt färre brott.
– Kommer du att öka trycket på polisen nu?
B.Ask:  Jag tror att det är svårt att sätta mer press på dem än de redan har.


 

 

Att statistik kan användas på ett vilseledande sätt är inget unikt för polisen. Det speciella är fixeringen vid statistiska mått.
Alkotesterna är det mest kända exemplet. Sådant ser fint ut i statistiken.


Stefan Holgersson är en av Sveriges mest uppmärksammade polisforskare.

När Holgerssons nästa forskningsprojekt lanseras, en undersökning av alkoblåsen, skriver RPS i ett mejl att forskning inte är tillåten vid Polishögskolan. Då tar Holgersson med sig sin idé till Växjö universitet och genomför projektet där i stället. Och hade han inte gjort det hade vi ännu inte vetat det vi vet i dag om polisens utandningsprov….inte heller hade vi vetat hur det fifflas med statistik, hur det praktiska arbetet dikteras av pinnar.Relaterad artiklar :

GW Persson- –Må Gud bevara landet