Nya lag om sjöfylla väcker känslor. Publicerad 2010-06-02.

BLEKINGE.  Inte helt oväntat rör den nya sjöfyllerilagen upp känslor hos sjöfolket. Samtidigt menar Kustbevakarna att lagen är klen.

Enligt den nya lagen, som började gälla igår, får de som har en båt som är över tio meter lång och, eller kan gå i 15 knop, inte föra fram båten med mer än 0.2 promille alkohol i blodet. Har man en mindre båt eller en som går långsammare än 15 knop gäller samma regler som tidigare.

Att man inte får vara mer alkoholpåverkad än att man kan framföra båten på ett säkert sätt.

Den nya lagen är ett slag i luften, anser Blekinge båtförbunds ordförande.
– Hur ska de veta om en båt är 9.70 eller 10 meter, frågar sig Tommy Engvall. Det kommer bli krångligt för dem som ska kontrollera detta. Enligt mig handlar det om överförmynderi där de som befinner sig på land bestämmer över dem som är på havet.

Inget problem
Tommy Engvall menar att sjöfylleri inte är något problem och att ”folket på sjön” har klarat sig mycket bra med den gamla lagen.
– Hur många olyckor sker till sjöss egentligen?
De är så få att jag knappt kan nämna någon, säger Tommy Engvall.

På Kustbevakningen, som ska se till att lagen följs, har man en annan åsikt och tycker till och med att en nya lagen är aningen klen.
– Man har inte lyckats fullt ut. För oss hade det varit mycket enklare om lagen omfattat samtliga båtar. Det kan ju vara lika farligt att föra fram en eka om man är berusad. Det som är bra är att vi nu enbart kan gå på promillen i de aktuella fallen, säger vakthavande befäl Per Mårtensson.
Inga resurser. Hur många kontroller som Kustbevakningen kommer att utföra är dock oklart. Myndigheten har inte fått några extra resurser för att stoppa sjöfylleriet, man har heller inte hjälp av någon sjöpolis då denna drogs in i Blekinge för ett par år sedan.
– Det finns givetvis händelser och evenemang när vi kommer att vara mer vaksamma, säger
Per Mårtensson. Sailet är ett sådant evenemang.

Den nya lagen innebär att det inte längre går att dricka en öl eller två innan man för fram sin båt på sjön. Något Tommy Engvall tycker är löjligt.
En öl till maten – Jag menar absolut inte att man ska vara berusad på sjön. Men man kan vara påverkad och om jag vill ta en öl till maten ska jag få göra det och sedan kunna flytta min båt.

Vi har alltid klarat av det här. Ser jag att någon är berusad på sjön hjälper jag hellre denna människa än att anmäla honom. Den här nya lagen är ännu ett verktyg för Kustbevakningen att visa musklerna.

Emma Söderbom